ansattgave levert på døra

Hvordan lykkes med gaver til ansatte?

Det er ikke nødvendigvis lett å gi gode gaver til sine medarbeidere. Her forklarer hvordan du kan lykkes på en enkel måte!

Å gi gaver til sine kolleger kan være et aldri så lite prosjekt. Du vil gjerne finne gaver som alle blir glade for. En gave til en kollega skal helst være personlig, noe som viser at du setter pris på han eller henne. Gave til sjefen kan være enda vanskeligere. Ansattgaver generelt krever litt planlegging. Heldigvis finnes det gode alternativer!

Som grunnlegger av gavetjenesten Kosibox har jeg tenkt mye på hva som er en god gave, og hva som kan passe for medarbeidere. Oppsummert er en god firmagave til ansatte noe som er lett å gi, flott å motta, noe som sier «takk for at du er min kollega».

 

Personlige gaver til ansatte

Jeg mener at en god gave er noe som er tilpasset mottakeren, som oppleves som en personlig gave. Dette kan du gjøre gjennom å velge eller sette sammen gaven spesielt for han/henne, eller tilpasse gaven med et kort og en hilsen.

Om du skal gi gaver til et mindre team, er det lettere å tilpasse gaven til den enkelte. Du kan gi noe som du vet de er ekstra glad i. Er det for et større team, en avdeling eller hele bedriften er den beste muligheten å skrive et unikt kort til den enkelte. Et fint kort med en hyggelig hilsen kan bety like mye som gaven i seg selv.  

 

Hvilke gaver er populære å motta?

Det er mange typer gaver, og de har noen fordeler og ulemper. Her ser vi på noen forslag til gave til ansatte.

  • Gavekort er populære å motta. De ansatte kan bruke gaven på det de vil. Det kan oppfattes som en generøs gave, men er relativt upersonlig og man får ingen «unboxing» opplevelse, altså følelsen av å åpne en gave. Det er ingen som har satt sammen en gave spesielt for deg.  
  • Blomster kan være flotte gaver, som mange liker å motta. Det er enkelt å finne blomsterbutikker, men ikke alle dine medarbeidere bryr seg like mye om blomster. De visner jo også innen kort tid, og din medarbeider sitter ikke igjen med noe varig.
  • Ting som gaver, her er det fantasien som setter grenser. Det kan være en flott vinkaraffel, kjøkkenartikler eller mye annet som er fint å motta i gave. Gaven blir en varig gjenstand, som kan minne deg på dine gode kolleger i lang tid etterpå. Ulempen er at det er vanskelig å vite hva dine kolleger har fra før av, og det kan fort fylle opp skap og skuffer uten å bli brukt.
  • Opplevelsesgaver er et godt alternativ, men har ofte et høyere prispunkt. Igjen er det viktig å tenke på gavemottakeren, hva liker han eller hun? Ikke alle er interessert i fallskjermhopping, andre vil heller ha vinsmaking. Det kan være vanskelig å finne en opplevelsesgave som passer for alle.
  • Firmagaver med mat er veldig populære. Gourmetmat eller sjokolade kan gi litt luksus i hverdagen, og gaven har høy sannsynlighet for å bli brukt. Ettersom det er forbruksvarer trenger man ikke bekymre seg over at kollegaen har det fra før.

 

Hvordan går man frem for å gi ansatte gaver?

Start med å tenke på hva du ønsker å si til dine medarbeidere med denne gaven. Vis dem at du bryr deg om dem som personer, gjør det så personlig som mulig og gi dem en følelse av at du har tenkt på akkurat dem. Ofte er dette viktigere enn budsjett. Tenk på hvilke budskap som skal stå på kortet, for eksempel:

  • Takk for innsatsen i år
  • Godt jobbet!
  • La oss feire det vi har oppnådd

Neste steg er budsjett. Gaver skal være akkurat passe, ikke for små og ikke for store. De fleste gavene ligger i området 500 til 1500kr eks MVA, men dette avhenger av anledning. Husk at det er regler for hva man kan gi av ansattgaver skattefritt. Generelt gjelder en grense på kr 5000 per år per ansatt, men noen unntak finnes. Her finner du en oversikt fra NHO over regler knyttet til bedriftsgaver.

Vær ute i god tid, spesielt dersom du skal kjøpe mange gaver. Det kan være leveringstid for store bestillinger, men for et team eller en avdeling kan det ordnes på noen dager. Jeg anbefaler likevel å bruke god tid, slik at du rekker å tenke rundt helheten i gaveopplevelsen, og finne det konseptet som passer best.

 

Gode gaver er gode for miljøet

I Kosibox mener vi at gode gaver også er godt for miljøet. Det gir en bismak dersom gaveartiklene for eksempel har overdrevet mye plastinnpakning eller ikke er resirkulerbare. Gaven som er aller verst for miljøet er, i mine øyne, den som aldri blir brukt og ender opp i en bod, en skuff eller et skap. Mange har allerede alt de trenger, og da er det bra å kjøpe gaver som forbrukes og dermed ikke blir til overs.

 

Bestilling og levering av gaver til kolleger

Det bør være enkelt å bestille gavene, få tilbyderen til å lage et tilbud til deg basert på dine ønsker og behov. Se etter fleksibilitet og noen som lytter til det du ønsker.

Levering sentralt til kontoret er det billigste alternativet. Det kan være hyggelig å motta en gave på kontoret om man for eksempel har en samling før jul. I disse dager er det likevel mange som har hjemmekontor og de er ikke innom kontoret like ofte som før. Da kan det være smart å få gavene levert direkte hjem til den ansatte. Det praktiske aspektet kan være en sentral del i gaveopplevelsen for din medarbeider.

 

firmagaver til ansatte

 

Unboxing opplevelse

En essensiell del av opplevelsen er å åpne gaven, gjerne kalt "unboxing" på engelsk. Overraskelsen, gleden og undringen over hva gaven kan være, er magisk. Det er ofte det man husker etterpå, den gode følelsen av å åpne gaver, innprentet fra vi var små barn i bursdager og på julaften.

Derfor fokuserer vi i Kosibox på gaveesker med ulikt innhold, blant annet gourmetmat, sjokolade, velværeprodukter og mange andre artikler som er håndplukket av oss som gode gaver.

 

Ta kontakt så hjelper vi deg

Vi kan hjelpe deg med bedriftsgaver, ta gjerne kontakt med oss så finner vi gode løsninger. Vi sender enten til kontoret eller hjem til den enkelte medarbeider. Vi hjelper deg å skape en personlig opplevelse. Finn firmagaver til ansatte her, eller kontakt oss på hello@kosibox.no så svarer vi deg innen kort tid. Se også hvordan du kan sende gaver levert på døra.

Tilbake til bloggen