personlig gave til julenissen

Hvilken julegave ønsker Julenissen seg?

Hva ønsker Nissen seg til jul? Ikke så lett å vite kanskje. Hva gir man til den som har alt? I dagens samfunn er det mange som har alt de trenger. Da er det ikke lett å vite hva man skal gi som julegave.

Fallhøyden er stor på julaften, det bør helst være originale gaver, som viser hvor mye du setter pris på mottakeren, en gjennomtenkt og overraskende gave som mottaker faktisk har behov for, men ikke visste det selv. Med andre ord, ganske mye å leve opp til!

Hvordan gi gode og personlige julegaver?

Gode gaver skal det være en flott opplevelse både for giveren og for mottakeren av gaven. Giveren får uttrykke sin omtanke for mottakeren gjennom gaven de har valgt ut, og mottakeren får en betydningsfull verdi fra gaven, enten praktisk, økonomisk eller emosjonelt.

Det enkleste kan være å kjøpe det de faktisk sier at de trenger, hvis de oppgir ønskene sine. Det vil være veldig praktisk for mottaker, men ikke spesielt inspirerende for giveren som ikke får bruke sin kreativitet til å finne en god og gjennomtenkt gave.

Ofte sier derimot giveren at det "har alt de trenger". Hva skal man kjøpe da? Dette legger en ekstra utfordring på giveren.

En tommelfingerregel er å tenke på hvilke følelser du ønsker at mottaker skal ha når de åpner gaven. Det kan være en positiv overraskelse, en følelse av at giveren har tenkt ekstra mye på hva akkurat han eller hun har behov for, eller takknemlighet for innsatsen giveren har lagt ned. 

Hva koster en god gave?

Når man gir gode gaver, gir man av seg selv. Det betyr at du har lagt inn et vesentlig nivå av innsats, omtanke eller penger med mål om å gjøre mottakeren litt mer lykkelig.

Omtanke teller mest, at giveren viser at han eller hun bryr seg om mottakeren, og kan se deres behov.

En gave som krever stor innsats kan være noe man har laget selv, lagt ned mye tid for å glede mottakeren.

Sist kommer budsjett. Det er ikke pengeverdien som er det viktigste, men det kan likevel gi en pekepinn på hvor mye giveren setter pris på mottakeren. Det finnes uskrevne regler for hvor mye en gave bør koste for ulike anledninger. Ikke la deg fange av forventinger til pengeverdi av en gave, spesielt hvis man heller kan oppnå verdi for mottaker gjennom egen innsats eller spesielt gjennomtenkte gaver.

originale julegaver

Julegaven til de som har alt

På julekvelden er gavene den store underholdningen, både for store og små. Vi samles rundt treet og alle vil se hvem som har gitt hva, de vil se relasjoner styrkes, og omtanke og kjærlighet spres i familien. Morsomme gaver kan gi en god opplevelse i juleselskapet, for eksempel gaver med artige hilsener som sier noe om mottakeren. Merk at dette bør være kvalitetsprodukter, som har nytteverdi for mottakeren.

En vanlig fallgruve er at man kjøper gaver som mottakeren ikke har bruk for, og som blir liggende i skuffer og skap. Giveren kan være fokusert på det følelsesmessige aspektet av å overrekke gaven, men tenker ikke nok på om mottakeren faktisk har behov for gaven. Da blir gaven en kilde til dårlig samvittighet for mottakeren, som ikke ønsker å gi bort eller kaste gaven av respekt for giveren. Gaven blir den ofte stående og ta opp verdifull plass. Dette overkonsumet er også et miljøproblem.

Derfor anbefaler vi spiselige gaver eller velværeprodukter og andre gaver som blir brukt opp i det daglige.

Veldedighet og gaver til dem som ikke har "alt"

I kristen tradisjon har julegaver opphav i de tre vise menn som gir gaver til Jesusbarnet. Derfor gir vi gaver for å vise at vi setter pris på hverandre. Senere kom legenden om Sankt Niklas som gir gaver til de trengende som senere ble fanget opp i det vi i dag forbinder med julenissen (Santa Claus).

De fleste av oss lever i et samfunn preget av overflod. Vi har det godt, og trenger vi noe, så går vi og kjøper det selv. Det er likevel mange som ikke er like heldige, og har store udekkede behov.

Veldedige gaver, som å gi en donasjon til en veldedig forening, kan være en god gave. Og ikke minst settes det stor pris på av de som mottar din donasjon. For giveren er dette en god og meningsfull opplevelse. For mottakeren gir det ikke nødvendigvis samme følelse. De er selvsagt glad for at en donasjon ble gjort, men det er ikke egentlig en gave til dem. Det er en donasjon til veldedighet.

Vi anbefaler derfor å kombinere en donasjon til veldedighet med en gave til mottakeren. Slik oppnår man å hjelpe de som trenger det mest, og samtidig opplever mottakeren den gode gaveopplevelsen.

Hvilke typer gaver passer til jul?

Generelt er det bra å gi gaver som ikke representerer valg som mottaker blir tvunget til å ta. For eksempel en opplevelsesgave hvor mottaker må bestemme tidspunkt. Denne beslutningen som mottaker må ta kan oppleves som en byrde, og kanskje opplevelsen aldri blir fullført. Da er det bedre å bestille en opplevelse på en gitt dato, et stykke inn i fremtiden. Man kan heller endre dato i etterkant om det ikke passer for mottaker.

Gavekort tvinger også mottakeren til å ta beslutninger om hva de skal kjøpe. Store mengder penger forsvinner hvert år tilbake til gavekortselskapene fordi gavekort ikke blir brukt opp.

Vi anbefaler å gi komplette gaver, det vil si hvor hele gaven er allerede betalt. Det kan være fristende å gi et bidrag til en større gave, men da får mottaker en byrde ved å betale resten av gaven, med mindre det er noe mottaker har uttrykt at de ønsker seg.  

Blomster kan være gode gaver, men husk at blomster skal vannes, og dette kan være et irritasjonsmoment for dem som ikke har grønne fingre eller innarbeidede vaner for å vanne blomstene. Det er ikke moro å se at de flotte blomstene visner.

Planter kan være et godt alternativ til blomster, siden de varer mye lengre. Det er likevel viktig at de er veldig lettstelte, eller at mottaker har grønne fingre fra før, og trives med å stelle med planter.

Et veldig godt alternativ kan være tørkede blomster. Her kan du få flotte buketter, de visner ikke og varer tilnærmet "evig".

Noen julegavetips til dine kjære kan være:

Spiselige julegaver

Spiselige julegaver blir godt tatt i mot av de aller fleste, og som ikke går til spille. Det er også ekstra flott å gi gaver fra Norge, som er lokalt produsert av høy kvalitet. Bra for å støtte lokale produsenter, og bra for miljøet med kortreiste gaver.

Julegavetips: En gaveeske er en flott opplevelse

En flott gaveopplevelse kan være å skreddersy en julegave slik man tror mottaker setter pris på den. Her kan en gaveeske være et godt alternativ, spesielt når man kan bestemme innholdet helt selv og få den sendt direkte på døren.

Vi har lagt til rette for at du kan skape en personlig julegave, en gaveeske som du kan sette sammen akkurat slik du tror mottakeren ønsker. Vi har mange gode julegavetips, gaver som ikke støver ned og som de fleste setter pris på. Finn din personlige julegave.

Enklere blir det ikke, julegaver levert på døren direkte til den du ønsker.

Tilbake til bloggen